ЛУ-клуб & Фондация Кукери

 
ЛУ-клуб & Фондация Кукери

Начало
За кукерите
Идея
Кукери от Карловско
Връзки
Календар


Новини Интервю Фотогалерия Сувенири Контакт

Новини / ЛУ-клуб кукери

Вземи в gLOG
16 Октомври 10, 15:56 / Автор: bgnes.com
Модно ревю на калоферски дългокоси кози - кандидати за кукерски костюми
"Ревю" на дългокоси кози и пръчове се проведе на животински пазар в Благоевград, слагайки началото на подготовката за Сурва, характерна в Югозапада най-вече с атрактивните кукерски костюми.

Изложението предизвика небивал интерес на пазара, като присъстваха главно ценителите. Всяко едно от животните бе оглеждано и заснемано от кандидат -кукерите, които след внимателна преценка на качествата - от рогата до козината, ще преговарят със собственика за покупка.

Тъй като са буйни по порода, дефилето на миризливите рогати от породата "Калоферска дългокоса коза", бе по-скоро символично, тъй като бяха затворени в клетки. 

Най-търсени са пръчовете с дължина на козината над 50 см. Атракцията на днешното изложение бе пръч с козина "на кичури", преливащи от черно до бяло, които бяха дълги над 60 см. Цената на такъв екземпляр е над 1 000 лв. 

След като се закупи козата или пръча, започва дълга процедура, докато готовия костюм се облече в първия ден на новата година. Първо е коленето на животното, следва дране, пране на кожата, сушене и накрая идва шиенето...
 
Цялата статия: http://news.bgnes.com/view/870565


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4836